Virusskydd

Virus är inte längre ett så stort problem på Macintosh som det var för några år sedan. Detta beror förmodligen till stor del på att många användare blivit virusmedvetna och installerat skyddsprogram. Det finns flera kommersiella skyddsprogram, men jag tar endast upp freeware-programmen.

GateKeeper (postcardware - skicka ett vykort till programmeraren) är ett program som övervakar tillämpningarna i din dator och larmar om de gör någonting misstänkt, till exempel försöker ändra koden i ett annat program. Vad som är misstänkt beror naturligtvis på vilket program som gör det. ResEdit är till exempel konstruerat för att ändra i andra program och har alltså "tillåtelse" att göra det. Om ett program börjar ge larm med GateKeeper så beror det antingen på att det finns ett virus i programmet, eller på att programmet inte har fått tillåtelse att göra något som det borde ha fått tillåtelse att göra. Detta får man fundera på och avgöra i varje enskilt fall. När man ska köra installerare (som installerar program) måste man slå av GateKeeper (eftersom GateKeeper annars tror att de gör något misstänkt). Det kan man lätt göra genom att slå om en kontroll i programmet.

Utvecklingen av GateKeeper har avbrutits, men det hindrar ju inte att programmet fortfarande kan användas. Det finns dock en risk för att GateKeeper får svårt att fungera tillsammans med nya systemversioner.

Disinfectant (freeware) söker igenom hårddisken och jämför filerna med utseendet hos kända virus. Om programmet hittar något misstänkt kan det i vissa fall ta bort det. Till skillnad från GateKeeper, som är i gång hela tiden och kontinuerligt övervakar tillämpningarna, så kontrollerar Disinfectant bara hårddisken när du säger åt programmet att göra det.

Det kan vara klokt att skaffa båda dessa program.

Författat av Niklas Frykholm

Bakåt , Framåt , Upp, Huvudsida
Denna sida ändrades sist av handbok den 26/05 1996 12:37:31.
Last modified Sunday, 26-May-1996 12:37:31 CEST