Liten Datorhandbok För Målmedvetna

Academic Computer Club, Umeå Universitet, 2000


Macintosh Verktyg

Ritprogram


Punktbaserade ritprogram
Punktbaserade ritprogram är sådana som behandlar en bild som en uppsättning färgade punkter (till skillnad från vektorbaserade som behandlar den som en en uppsättning geometriska objekt).

PhotoShop (kommersiellt) är det klart bästa av dessa program. Det används mest för att redigera inscannade foton, men man kan också skapa sina egna bilder i det (även om det kan vara svårt för nybörjaren att få bra resultat). De senare versionerna av Photoshop går litet långsammare än de tidigare. Detta beror bland annat på att de har stöd för flerlagersbilder, det vill säga olika delar av bilden kan lagras i olika lager. Detta uppskattas mycket av professionella designers, men den vanlige användaren kan lika gärna nöja sig med en tidigare version.

Painter (kommersiellt) är ett program som försöker efterhärma traditionell målning. Man får tillgång till verktyg som målarpenslar, pennor, kolkritor, och så vidare. Painter är bra på så sätt att det är lätt, även för den ovane, att skapa bilder som inte ser för "datoraktiga" ut. Dock så kommer den som använder Painter med mus förr eller senare att bli frustrerad över verktygets klumpighet. För att verkligen ha någon nytta av Painter bör du ha tillgång till ett digitaliseringsbord (en styrplatta där du kan rita med en speciell penna, som om du ritade på ett vanligt papper).

Vektorbaserade ritprogram

De tre största ritprogrammen är Canvas (kommersiellt), Aldus Freehand (kommersiellt) och Illustrator (kommersiellt). Utvecklingen av dessa program liknar ett kapplöpningsrace och de försöker ständigt bräda varandra med nya funktioner. Varje grafisk designer har nog sin egen favorit. Claris har ett eget ritprogram, MacDraw Pro (kommersiellt), men det är inte speciellt högt ansett.

3D-program

3D-program används för att skapa tredimensionella bilder genom att definiera olika föremål, deras positioner och texturer, ljuskällor i rummet och så vidare. Det här är en relativt ny bransch, åtminstone på hemdatormarknaden, och därför så finns det inget program som etablerat sig som standard än. Programmet Dimensions från företaget Adobe har mycket gott rykte. Att skapa snygga bilder med sådana här program är dock fortfarande ett drygt arbete.

Typsnittsredigerare

FontoGrapher (kommersiellt) är det mest kända typsnittsredigeringsprogrammet. Det tillåter dig att skapa dina egna typsnitt, både PostScript, TrueType och punktuppbyggda. Att göra sitt eget typsnitt kan låta läckert, men för att få fram ett vackert, välbalanserat typsnitt krävs ett enormt arbete. Och även om du bara vill göra ett helt igenom anskrämligt typsnitt, kan det vara bra att ha svetthinken till hands.

Övrigt

Streamline (kommersiellt) är ett intressant program som skapar vektorbilder av punktgrafik. Det kan vara ett sätt att minska storleken på bilderna betydligt. Det kan också vara bra om man vill skriva ut lågupplöst punktgrafik på en högupplösningsskrivare.

Det finns också många program och insticksprogram (små program som lägger till någon funktion till ett redan existerande program, till exempel Photoshop) som åstadkommer speciella grafiska effekter, till exempel morfning.

Författat av Niklas Frykholm


Bakåt , Framåt , Upp, Huvudsida
Denna sida ändrades sist av handbok den 23/11 2000 23:53:11.
Last modified Thursday, 23-Nov-2000 23:53:11 CET