Liten Datorhandbok För Målmedvetna

Academic Computer Club, Umeå Universitet, 2000


Macintosh Verktyg

Ordbehandling

Ordbehandlare

Den mest välkända ordbehandlaren är utan tvekan Microsoft Word (kommersiellt) och dess ställning hotas väl endast av de integrerade programmen. Word är späckat med funktioner, men känns inte lika graciöst som en del av de andra programmen. Words kraftfulla funktioner gör det dock lämpligt för långa texter, eller texter som innehåller många matematiska symboler och ekvationer.

Uppgraderingen till Word 6.0 representerar i mitt tycke en olustig utveckling. Medan version 5.0 rekommenderas 1 MB RAM-minne, så rekommenderar man för version 6.0 hela 5,9 MB. Det här är en utveckling som inte alls är unik för Microsofts program och som användare bör man verkligen fundera på om man behöver funktionerna i alla nya programversioner som presenteras. Om man nöjer sig med en gammal version kan man spara mycket dyrbart RAM-minne.

Senaste version är i skrivandes stund Office 2001. Men för att köra det krävs PPC och 32MB RAM.

Ett annat ordbehandlingsprogram är MacWrite Pro från Claris. Det har vissa likheter med ClarisWorks ordbehandlingsdel och är lätt att arbeta med. En nackdel är att det tenderar att bli långsamt vid redigering av stora dokument.

Textredigerare
Ordbehandlarna har i dag mer och mer närmat sig desktop publishing-programmen och de strävar bland annat efter att skapa dokument som ser snygga ut vid utskrift.

Ibland behöver man inte dessa funktioner (till exempel när man skriver källkod till program eller till World Wide Web-sidor). Det kan då vara bättre att söka sig till ett program som behandlar texten mer som råtext.

Skriv text är textbehandlingsprogrammet som följer med systemet. Det har fått en liten ansiktslyftning i de nyare systemen och kan nu även hantera text med olika storlekar och typsnitt. En stor nackdel är att programmet inte kan hantera filer större än 32 KB. Jag har litet svårt att förstå varför Apple inte gör någonting åt detta, då detta ju är den textredigerare som distribueras med alla Apple-datorer.


BBEdit (finns både kommersiellt och som freeware) är en mycket bra textredigerare för Macintosh. Den har många trevliga funktioner, till exempel stöd för UNIX-liknande grep-sökningar.

Författat av Niklas Frykholm


Bakåt , Framåt , Upp, Huvudsida
Denna sida ändrades sist av handbok den 23/11 2000 23:53:11.
Last modified Thursday, 23-Nov-2000 23:53:11 CET