Kommunikation

Internetuppkoppling

MacTCP (gratis för alla som läser på universitet i Sverige) är ett tilläggsprogram som sköter om uppkopplingar mot Internet. Du måste ha tillgång till MacTCP om du skall kunna köra några Internet-program över huvud taget.

InterSLIP (freeware) är ett program som gör att man kan koppla upp sig mot Internet via modem. Du kan köpa en diskett med MacTCP och InterSLIP med alla inställningar gjorda på UMDAC.

MacPPP (freeware) är ett annat program för modemuppkoppling som använder ett delvis annorlunda protokoll.

WWW-läsare

Netscape är den mest kända av WWW-läsarna och har länge varit ensam herre på täppan, men nu börjar några andra företag sticka upp. Microsoft har till exmpel lanserat ett program kallat Internet Explorer. Detta har en del finesser som Netscape saknar, men saknar å andra sidan en del av Netscapes fördelar. Min gissning är att Netscape kommer att fortsätta vara industristandard ett bra tag till, men det här är ett område som utvecklas mycket snabbt och den som vill "hänga med" får räkna med att ladda ner nya versioner av programmen då och då.

WWW-läsarna har nu börjat fungera litet som integrerade Internet-program. De nyare versionerna kan ofta läsa post, nyheter och hantera ftp. I detta fall tycker jag dock att det är stor skillnad mellan de integrerade lösningarna och de dedikerade programmen. Vill man göra någonting seriöst på dessa områden bör man använda ett dedikerat program.

Båda de WWW-läsare som nämnts ovan får användas fritt av studenter.

FTP-klienter

FTP är protokollet som används för att överföra filer på Internet. De två mest använda programmen för att koppla upp sig mot ftp-servrar är Anarchie (shareware) och Fetch (fritt för studenter).

Programmen har delvis olika funktioner och komplementerar på så sätt varandra. Anarchie stödjer till exempel archie-sökningar efter filer, Fetch har å andra sidan en enklare och klarare design.

Fig. Programmet Anarchie.

Fig. Programmet Fetch.

Telnet-klienter

Den mest kända telnet-klienten är NCSA Telnet (freeware). Telnet tillåter dig att använda din dator som en terminal mot en värddator. Du kan använda telnet för att komma åt ditt konto på en UNIX-server hemifrån, för att koppla upp dig mot en irc-server (Internets heta line) eller för att spela äventyrsspel (MUD). Det fungerar ungefär som telnet-kommandot i unix.

E-post program

Det mest kända och bästa av e-post-programmen är Eudora. Det finns numera i både en kommersiell och en freeware-version.

Nyhetsläsare

Den bästa nyhetsläsaren för Macintosh är Newswatcher (shareware), som har många trevliga funktioner för att hantera nyhetsgrupper. Det finns några varianter av denna, VA Newswatcher och YA Newswatcher som lägger till några funktioner. I YA Newswatcher är det till exempel enkelt att filtrera bort oönskade inlägg och att göra anonyma debattinlägg över en anonymitetsserver.

Andra Internetprogram

Det finns många fler.

TeleFinder

TeleFinder är ett mycket populärt grafiskt gränssnitt för BBSer (Bulletin Board Systems, databaser som ofta drivs i privat regi).

Författat av Niklas Frykholm

Bakåt , Framåt , Upp, Huvudsida
Denna sida ändrades sist av handbok den 23/11 2000 23:53:10.
Last modified Thursday, 23-Nov-2000 23:53:10 CET