Integrerade program

Integrerade program är program där flera olika programfunktioner, som ordbehandling, kalkyl, och så vidare har bakats ihop i ett enda paket. Fördelarna med detta är många; användaren slipper byta mellan olika program när hon behöver olika funktioner och de integrerade programmen tar upp mycket mindre RAM-minne än om man skulle köra motsvarande uppsättning fristående program.

Fig. Ett integrerat program kombinerar ordbehandling, bildbehandling och kalkyl.

De integrerade programmen har i allmänhet inte lika avancerade funktioner som de fristående. Det är dock inte alltid man saknar detta, eftersom det ändå är ytterst sällan man utnyttjar programmen till deras fulla kapacitet.

Det mest använda av dessa program är Claris Works, som numera ofta distribueras tillsammans med nya datorer. Claris Works inkluderar verktyg för ordbehandling, ritning (vektorgrafik), målning (punktgrafik), kalkyl, registerhantering och kommunikation.

Ordbehandlaren och ritdelen är bäst integrerade. Man märker knappt när man rör sig från den ena till den andra. I och med version 4.0 så stödjer ordbehandlaren många avancerade funktioner och ritdelen räcker för alla som inte sysslar med professionell grafisk design.

Kalkyldelen är också bra, men integrationen med de övriga delarna känns otymplig. Det är till exempel tänkt att kalkyldelen skall användas för att göra vanliga tabeller i ordbehandlingsdokumenten, men detta är ett klumpigt tillvägagångssätt och det krävs mycket arbete innan tabellerna blir snygga.

Punktgrafikdelen har långt kvar innan den ens kommer i närheten av program som PhotoShop. Dessutom används ingen komprimering alls när du sparar bilderna, vilket innebär att en bild med bara några streck på kan ta upp 400 K på hårddisken. (Ett tips är att alltid spara punktgrafikbilder i PICT-format, i stället för i Claris Works naturliga format. Då komprimeras dokumenten och tar upp mycket mindre plats.)

Registerdelen är en "slaktad" version av FileMaker Pro och fungerar bra trots vissa frustrerande begränsningar. Textfält kan till exempel inte innehålla fler än 500 tecken. Registerdelen hänger dock litet löst på de andra delarna. Det går till exempel inte att blanda registerdokument och ordbehandlingsdokument.

Kommunikationsdelen är den som känns mest onödig. Den används för direkta terminaluppkopplingar med modem, något som knappast används numera, när telnet-uppkopplingar via Internet och grafiska BBS-system som TeleFinder blivit allt vanligare.

Författat av Niklas Frykholm

Bakåt , Framåt , Upp, Huvudsida
Denna sida ändrades sist av handbok den 26/05 1996 12:37:27.
Last modified Sunday, 26-May-1996 12:37:27 CEST