Liten Datorhandbok För Målmedvetna

Academic Computer Club, Umeå Universitet, 2000


Macintosh Verktyg

Verktyg

Det här avsnittet tar upp och ger korta beskrivningar av de program som kan tänkas ingå i en typisk Mac-användares programbibliotek. En sådan här översikt blir naturligtvis subjektiv. Vilket program en användare vill använda är många gånger en ren smaksak, som baseras på hur programmet "känns". Det finns säkert många program som förtjänat att vara med på den här listan, men som av någon anledning förbisetts.

Kommersiella program är program som tillverkas av stora programvaruföretag och säljs i vinstsyfte. Sådana program kostar ofta tusentals kronor och den enskilde användaren har därför sällan råd att skaffa sig mer än ett par sådana program. Ett billigare alternativ är shareware, freeware och public domain program. Ett shareware-program får kopieras fritt, men den som använder programmet uppmanas att sända in en liten summa till författaren (ofta bara en bråkdel av vad de kommersiella programmen kostar). Ett freeware-program får kopieras fritt och användas helt gratis. Ett program som är public domain får du göra precis vad du vill med, till exempel gå in i programkoden och ändra den.

När det finns shareware- och freeware-program som gör i stort sett samma sak som ett kommersiellt program har jag försökt prioritera de tidigare.

Författat av Niklas Frykholm


Bakåt , Framåt , Upp, Huvudsida
Denna sida ändrades sist av handbok den 26/05 1996 12:37:26.
Last modified Sunday, 26-May-1996 12:37:26 CEST