Liten Datorhandbok För Målmedvetna

Academic Computer Club, Umeå Universitet, 2000


Macintosh Kommunikation

TeleFinder och andra grafiska system

De textbaserade kommunikationssystemen har flera nackdelar. En nackdel är alla mystiska parametrar som måste ställas in för att få förbindelsen att fungera. En annan nackdel är att systemen drivs av textkommandon som kan skilja sig åt från system till system.

De grafiska systemen utgör en förbättring av detta. I de grafiska systemen kör du på din egen dator ett klientprogram som är anpassat just för det system som värddatorn använder sig av. Det betyder att värddatorn kan presentera information i form av bilder, ikoner, hypertext, ljud, med mera och att du kan skicka kommandon till värddatorn genom att välja menykommandon eller klicka på ikoner.

Det populäraste grafiska kommunkationssystemet är TeleFinder. Namnet kommer av att systemet grafiskt presenteras ungefär som Findern i systemet, det vill säga med en rad symboler på ett skrivbord. TeleFinder-system drivs ofta av privatpersoner eller ideella föreningar.

Fig. TeleFinder har ett utseende som påminner om det vanliga skrivbordet.

Ett annat konferenssystem som har stora likheter med TeleFinder är FirstClass. Det används bland annat av Umeå Universitet för att kommunicera med distansstuderande.

Författat av Niklas Frykholm


Bakåt , Framåt , Upp, Huvudsida
Denna sida ändrades sist av handbok den 26/05 1996 12:37:07.
Last modified Sunday, 26-May-1996 12:37:07 CEST