Liten Datorhandbok För Målmedvetna

Academic Computer Club, Umeå Universitet, 2000


Macintosh Hjälp

Internet

Om det är någon typ av information som det finns gott om på Internet, så är det just information om olika datormärken och produkter.
Nyhetsgrupper
Om du söker svar på en specifik fråga, så är det bästa sättet att vända sig till någon av det många nyhetsgrupper som behandlar Macintoshdatorer. På dessa finns det gott om kompetenta personer och oftast brukar man få svar på sin fråga inom ett par dagar.

För att få så stor chans som möjligt att få svar på ditt inlägg så bör du tänka på följande:

  1. Posta meddelandet i en så specifik nyhetsgrupp som möjligt. Om du har en fråga om FileMaker Pro, välj gruppen "comp.sys.mac.databases".
  2. Posta helst meddelandet i bara en enda nyhetsgrupp. Posta aldrig ett meddelande till fler än tre nyhetsgrupper samtidigt. Det bara irriterar folk.
  3. Inte alla nyhetsgrupper är uppbyggda enligt frågor/svar-modellen. Läs några inlägg i nyhetsgruppen där du tänker posta ditt inlägg för att ta reda på om det är en sådan grupp.
  4. De flesta nyhetsgrupper har en FAQ-fil, det vill säga en fil som innehåller "Frequently Asked Questions". Där finns svaret på alla de vanligaste frågorna. Läs FAQ-filen innan du postar ditt inlägg, så att du är säker på att svaret inte finns där. FAQ-filen finns till så att nyhetsgruppen verkligen ska kunna innehålla nyheter och inte bara samma gamla frågor ställda och besvarade hundratals gånger.
  5. Försök isolera problemet själv först. Om du har problem med krascher, så starta utan systemtillägg, så att du är säker på att det inte är något av dessa som krånglar. Försök återskapa problemen, så att du vet exakt när de uppträder. Ta med all denna information i din fråga, så har de som vill hjälpa dig större chans att lyckas.
  6. Välj en bra titel på inlägget. Det ska räcka med att läsa titeln för att få reda på vad inlägget handlar om. Använd inte titlar som "Fråga" eller "Hjälp".
  7. Om du har problem med ett program ange alltid versionen på programmet. Har du problem med systemet så ange systemversionen.
  8. Om du inte läser nyhetsgruppen ofta, skriv i meddelandet att du vill ha svar via e-post också.

Nedan följer en lista på några nyhetsgrupper som behandlar Macintosh med korta beskrivningar. Det finns ännu fler Macintoshgrupper än dessa på nätet - titta på listan över nyhetsgrupper i din nyhetsläsare.

swnet.sys.mac Svensk nyhetsgrupp som diskuterar allt som har med Macintosh att göra.
comp.sys.mac.announce Meddelanden
comp.sys.mac.apps Om Macintoshprogram
comp.sys.mac.comm Om kommunikation på Macintosh
comp.sys.mac.databases Om databaser på Macintosh
comp.sys.mac.digest Färdigsmält information om Macintosh
comp.sys.mac.games Om Macintoshspel
comp.sys.mac.graphics Om grafik på Macintosh
comp.sys.mac.hardware.misc Om Macintoshens hårdvara
comp.sys.mac.misc Litet av varje på Macintosh
comp.sys.mac.printing Om utskrifter på Macintosh
comp.sys.mac.programmer.codewarrior Om programmering i Codewarrior
comp.sys.mac.programmer.help Hjälp till programmerare
comp.sys.mac.scitech Forskning och utveckling på Macintoshområdet
comp.sys.mac.system Om MacOS

World Wide Web
World Wide Web är lämpligt att använda när du inte söker svar på en specifik fråga utan snarare information i största allmänhet. Om du vill ha svar på en specifik fråga går det oftast bättre att använda sig av nyhetsgrupperna.

Många av de företag som tillverkar program till Macintosh har egna ställen på webben, så om du behöver information om ett specifikt program kan det vara lämpligt att söka sig dit. Företagets web-ställe finner du enklast genom att söka efter företagets namn på någon av de stora sökmotorerna på nätet.

Här följer en lista på några olika ställen som kan vara matnyttiga för den som söker information om Macintosh.

http://altavista.digital.com/
Alta Vistas stora sökmotor, kan användas för att söka reda på all sorts information.

http://www.yahoo.com/Computers_and_Internet/Personal_Computers/Macintosh/
Macintoshavdelningen på Yahoo. Innehåller ett mycket informativt register över olika Macintoshsidor.

http://www.shareware.com/
Ett sökbart web-arkiv som innehåller en stor mängd olika shareware-program. Om du behöver ett program som utför en bestämd uppgift, kan det vara lämpligt att söka efter det här.

http://www.apple.com/
Apples hemsida .

http://www.macos.apple.com/
Hemsidan för Macintosh operativsystem .

http://www.info.apple.com/
Apples hemsida för programmerare.

http://www.futurenet.co.uk/computing/macformat.html
Den brittiska Macintoshtidningen MacFormat.

http://www.mactech.com/
Tidningen MacTech för Macintoshprogrammerare .

http://www.atlas.co.uk/macuser/macuser.htm
Tidningen MacUser.

http://www.zdnet.com/~macweek/
Tidningen MacWeek.

http://uk.macworld.com/
Brittiska upplagan av tidningen MacWorld .

http://www.claris.com/
Företaget Claris, som bland annat gör ClarisWorks och FileMaker Pro.

http://www.macfaq.com/
En sida med mycket information om Macintosh, bland annat en lista över vanligt återkommande frågor (FAQs).

http://www.amug.org/
Hemsidan för Arizona MacUser Group, en användargrupp som bland annat ger ut en mycket bra serie av CD-skivor som innehåller så gott som alla shareware-program av betydelse till Macintosh.

http://www.sunet.se/sweden/servers-e.html
Innehåller en lista över alla svenska web-servrar. Du kan söka på Macintosh i listan för att hitta alla svenska Macintoshsidor.

http://www.es.umu.se/
UMDACs stödsida för studenter.

http://www.idg.se/macworld/
Svenska upplagan av MacWorld .

http://www.algonet.se/~macboden/
MacBoden - en Macintoshåterförsäljare med en trevlig hemsida och möjlighet till postorderköp.

http://www.macdata.se
MacData - en Macintoshåterförsäljare.

http://www.studli.se/
Studentlitteratur i Lund som distribuerar de flesta av de Macintoshprogram som säljs i Sverige.

Ftp
De största filarkiven för Macintosh är "umich" och "info-mac". Båda dessa finns tillgängliga på Sveriges centrala ftp-server på SUNET. När du hämtar hem filer från nätet är det ofta fördelaktigt att hämta hem dem så nära där du bor som möjligt. Det går snabbare och minskar den totala belastningen på nätet. Därför bör man som svensk i huvudsak använda sig av SUNET för att ladda ner program. Du hittar Macintoshprogrammen på:

ftp://ftp.sunet.se/pub/mac/

Ett annat stort arkiv upprätthålls av Macintoshanvändargruppen i Arizona, AMUG, som också med jämna mellanrum ger ut CD-skivor med filerna i sina arkiv. Du kan komma åt deras filer på addressen:

ftp://ftp.amug.org/

E-post
När du ställer en fråga över e-post riktar du den till en specifik person. Detta har både för- och nackdelar jämfört med att slunga ut frågan rakt ut i luften, som du gör när du postar en fråga i en nyhetsgrupp. En av nackdelarna är att det bara är en person som läser ditt meddelande, så om hon inte kan svaret på din fråga så kommer du ingen vart. Det kan också vara så att hon får väldigt många brev med frågor och därför inte har tid att svara på alla.

Fördelen är att du ju faktiskt har skickat brevet just till henne och att hon inte gärna kan låtsas som om hon inte har fått det. I en nyhetsgrupp svarar ju folk bara på ditt meddelande om de känner för det.

Många programvaruföretag erbjuder numera support via e-post. Titta i dokumentationen till programmet för att få reda på adresserna. Många shareware-författare sätter också ut sina e-post-adresser i programmen, så att du kan nå författaren direkt med frågor eller kommentarer.

UMDAC erbjuder numera stöd till studenter via e-post till adressen student@umdac.umu.se. Det är också möjligt att vissa tider rent fysiskt bege sig till UMDACs lokaler för att få hjälp. (Ett sådant förfarande kallas av nätnördar att göra någonting IRL - in real life.)

Författat av Niklas Frykholm


Bakåt , Framåt , Upp, Huvudsida
Denna sida ändrades sist av handbok den 26/05 1996 12:36:43.
Last modified Sunday, 26-May-1996 12:36:43 CEST