Liten Datorhandbok För Målmedvetna

Academic Computer Club, Umeå Universitet, 2000


Macintosh Hjälp

Hjälpbubblor

Hjälpbubblor är små pratbubblor med information som dyker upp när du för muspekaren över olika föremål på skärmen. Du slår på hjälpbubblorna genom att välja "Visa hjälpbubblor" i hjälp-menyn. Om du sedan prövar att föra pekaren över olika föremål på skärmen skall du se att förklarande texter dyker upp.

Åsikterna om hjälpbubblorna är minst sagt delade. Deras främsta funktion är att förklara olika symboler i användargränssnittet och kryptiska alternativ i dialogrutor. Tyvärr så kan man inte styra när man vill att hjälpbubblorna skall dyka upp, utan har man väl slagit på hjälpbubblorna, så kommer de små texterna att dyka upp överallt på skärmen i tid och otid. För den normale användaren blir detta ganska snabbt irriterande och man reagerar instinktivt med att slå av hjälpbubblorna, vilket på det hela taget måste betraktas som ganska sunt.

Det minst frustrerande sättet att använda hjälpbubblorna på är att i allmänhet låta dem vara avstängda. När du ser någon symbol eller text som du inte förstår, så slå på hjälpbubblorna för en stund. För muspekaren över föremålet som du inte begriper och läs hjälptexten. Slå sedan omedelbart av hjälpbubblorna igen.

Fig. Rätt sätt att använda hjälpbubblor. Slå på dem då du vill ha en förklaring till någonting på skärmen som du inte förstår.

Fig. Fel sätt att använda hjälpbubblor. Om hjälpbubblorna är på hela tiden kommer de att irritera dig med att tala om saker som du redan vet.

Författat av Niklas Frykholm


Bakåt , Framåt , Upp, Huvudsida
Denna sida ändrades sist av handbok den 26/05 1996 12:36:42.
Last modified Sunday, 26-May-1996 12:36:42 CEST