Windows

Hjälp.

Allmänt.

Oavsett dina kunskaper om en dator och dess program kommer du alltid att behöva få hjälp om olika program och funktioner i dessa. Hjälp i DOS och Windows 3.x skiljer sig markant åt men den finns i bådadera.

DOS

I DOS finns det ett kommando som heter help. Det är ett program som alla andra och anropas genom att endera bara skriva help eller så help kommando för att få hjälp om en speciellt kommando. Alla kommandon i DOS är inte inlagda, men flertalet är det. En hjälpfil till ett kommando har tillägget .hlp, liksom för Windows 3.x. Dessa format är dock inte kompatibla, så de kan inte läsa varandras hjälpfiler.

Windows 3.x

I Windows så finns det hjälp i nästan alla program. Vanligtvis under ett ? eller Help i menylisten. WINHELP.EXE heter det program som körs av Windows och hanterar hjälpen. Ett program som har ett sådant här menyval har då en speciell fil som oftast heter samma sak som programmet fast med tillägget .hlp istället. Detta är en fil på ett speciellt format som winhelp kan använda sig av. Windows 3.x hjälp är lätt att använda, (det finns till och med hjälp om hjälpen) men speciellt en sak kan vara bra att använda sig av och det är Sökfunktionen. Den visar upp alla avsnitt som finns i den aktuella hjälpfilen och det är lätt att snabbt hitta önskad information. En sak värd att notera är att en drivrutin som heter IFSHLP.SYS måste vara inlagt i CONFIG.SYS, i annat fall kommer inte Windowshjälpen att fungera.

Författat av Roger Abrahamsson

Bakåt , Framåt , Upp, Huvudsida
Denna sida ändrades sist av handbok den 27/05 1996 12:35:20.
Last modified Monday, 27-May-1996 12:35:20 CEST