Liten Datorhandbok För Målmedvetna

Academic Computer Club, Umeå Universitet, 2000


Vad är ett datorsystem?


Datornät

Ett datornät kan vara allt från två små datorer som utbyter ett tecken då och då över en gammal seriekabel, till det världsomspännande Internet med tusentals servrar och miljoner uppkopplade terminaler.

Ett nät är inte bara till för att självständiga maskiner och deras användare ska kunna kommunicera utan även för att kraftigare datorer ska kunna betjäna svagare med processortid och programkraft. Detta förhållande kallas client-server, där en dator med hjälp av ett klientprogram kopplar upp sig mot en server som interagerar med klientprogrammet och skapar en illusion av att hela programmet körs på den lokala datorn.

Ett välkänt exempel på client-server-konceptet är Netscape och andra www-läsare som körs lokalt och kopplar upp sig mot www-servern som sköter just den website du känner för att surfa till. Webservern skickar sedan de sidor som din nätbläddrare beställer så att de kan visas på din lokala maskin.

Ett annat användningsområde för ett nätverk är att dela upp stora beräkningskrävande uppgifter i mindre bitar som delas ut till datorerna i nätet. Genom att på detta sätt parallellisera problemet kan många mindre maskiner snabbare beräkna sina dellösningar än om en större dator ensam skulle behandlat hela uppgiften.

Etik på nätet

Det man oftast förknippar med datornät är dock inte fjärranvändning av beräkningskraft, utan olika former av kommunikation mellan användare såsom e-brev, nyhetsgrupper och fleranvändarspel. Det är i dessa sammanhang viktigt att komma ihåg att allt du skriver och gör över ett nätverk i princip alltid kan övervakas och/eller lagras. Tänk därför på att uppträda korrekt och uttrycka dig vårdat i mötet med andra över nätet. Din användare är din identitet och utifrån hur du agerar uppfattar andra dig positivt eller negativt. Ta till exempel något så enkelt SOM ATT HELA TIDEN SKRIVA MED STORA BOKSTÄVER. Detta anses som mycket ohyfsat på nätet och ska lika lite användas som du i verkliga livet ställer dig och gallskriker någon i ansiktet när du vill säga något. Skulle du bära dig svinaktigt åt kan någon på andra sidan jordklotet ta anstöt och meddela din systemansvarige sina klagomål, något som ofta leder till att du blir avstängd från din nättillgång.

Förutom att all världens nätanvändare ska kunna utgå från att du ska uppföra dig ordentligt ska de även kunna lita på att du verkligen är du. Det är mycket fult att förfalska sin användaridentitet eller att begagna sig av någon annans. Din användare är personlig och får inte lånas ut till andra. Du bör heller inte sprida privat kommunikation vidare utan tillstånd från upphovskällan.

På nätet representerar du inte bara dig själv utan också din egen nätuppkopplare, vare sig det är företaget du arbetar vid, institutionen du pluggar vid eller en kommersiell nättjänsthandlare.

Författat av Anders Selander


Bakåt , Framåt , Upp, Huvudsida
Denna sida ändrades sist av handbok den 26/05 1996 17:45:00.
Last modified Friday, 23-Aug-1996 11:59:40 CEST